Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jezdím na neutrál

9. 8. 2010 19:13
Máte pravdu, jsou vyšetření stále kolem dokola

když jsem čekala své první dítě, zjišťovali mi krevní skupinu. Zapsali ji všude, gynekolog, praktik, porodní. Všichni ve svém PC měli moji krevní skupinu. Za 3 roky jsem čekala druhé dítě a světe div se - opět mi zjišťovali krevní skupinu. Na můj dotaz, proč to dělají, vždyť mi ji zjišťovali před třemi lety mi bylo odpovězeno, to víte, to už se tak dělá..... Asi kdyby se mi jako změnila, nebo co?;-D A věřím tomu, že kdybych těch dětí měla deset, budou mi ji zjišťovat desetkrát. ;-D

0 0
možnosti

Frant

9. 7. 2010 12:04
Hezký článek

v obecné úrovni platí pro všechny odvětví státní správy u nás, kde se reálné problémy řeší jen "na oko". Problém bude asi v dostupnosti relevantních informací odborné (a jiné) veřejnosti. Je srandovní slyšet např. VV, jak zatím nemají informace, analýzy atd. Jak tedy slepili svůj program - že by jen populepidlem? Na základě čeho dospěla koalice k tomu, že zdravotnictví potřebuje zatím deklarované změny? Hmmm. To mi hlávka nebere.8-o

0 0
možnosti

Hana F.

9. 7. 2010 13:08
Re: Hezký článek

Mně taky ne:-)

0 0
možnosti

Pepan A2

9. 7. 2010 11:52
Mě fascinuje jedna věc.

Kvůli padesátikoruně u lékaře se píší sáhodlouhé články a těžce to některé lidi rozčiluje. To, že jim jiným kanálem tahá z peněženky mnohem větší balík peněz, je ale nechává klidnými. Vezměte si třeba benzín. Z ceny státu zaplatíme na daních zhruba dvě třetiny, ale nikoho to nepohoršuje. Přitom za jednu cestu do práce a domů státu zaplatíme na daních třeba tolik, co je ten jden uprděný poplatek u lékaře, ale to nikoho neštve. Nebo daně z cigaret. 81%. Takže pokud stát nařídí prodávat krabičku za 65 korun, padesátikačka jde státu, ale to se nikdo neozve. Rozčilovat se u piva, jak nás ten stát hobluje na poplatcích a čadit přitom jednu za druhou, to je ale normální. Bude někdy doba, kdy budeme řešit ty velké úniky peněz z naší peněženky a nad drobnými mávneme rukou?

0 0
možnosti

Pepan A2

9. 7. 2010 12:03
K tomu ještě dodatek

Pokud si někdo myslí, že nad státem vyhrál, protože auto nevlastní, tak je na velkém omylu. Ty daně z paliv zaplatí třeba i když si jde koupit chleba nebo kytku. V každém výrobku je zakalkulována cena dopravy a v ní daně z benzínu a nafty. Ale tohle evidentně nikoho nepálí, i když to stojí mnohem více než blbá padesátikačka u lékaře.

A ještě jedna připomínka. Ať si každý remcal spočítá, kolikrát jde nakupovat a kolik návštev u lékaře za rok absolvuje. Ve většině případů ty nákupy vedou vysoko na body.

0 0
možnosti

fitzie

9. 7. 2010 11:40
pravda je

že toto všechno jsou s největší pravděpodobností DROBNÉ. taková vějička pro pacienty, aby měli pocit, že se něco děje. velké prachy tečou jinudy a jinde. bez regulace.

0 0
možnosti

robertpoch.blog.idnes.cz

9. 7. 2010 11:23
TOP09 + VV nemají v parlamentu co dělat

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

9. 7. 2010 11:28
Re: TOP09 + VV nemají v parlamentu co dělat

obě strany tam byly zvoleny......věk ústavou garantované vlády rudých odezněl. Převraťte si kalendář ;-D

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

9. 7. 2010 10:50
autorka je vizionářka

....ještě žádná reforma nenastala, teprve se koalice domlouvá nad nejvíce spornými body (což zrovna tyto jsou) a každý už je chytrý. V reálu neexistuje jediný občan ČR, který v tomto okamžiku zná finální podobu reformy (ani ti co ji připravují)!

Za ten humbuk mohou hlavně novináři, kteří v každém rozhovoru (na ČR1 poslouchám denně cestou v autě) tahají z politiků každý detail ještě nehotových dohod, doslova je tlačí k prohlášením......a pak dělají bombastické závěry.

Reformy jsou ale třeba....a budou jistě obsahovat i některé nepopulární a sporné kroky .....a novináři jsou sebranka. Tím bych to uzavřel;-D

0 0
možnosti

sir Humphrey 001

9. 7. 2010 11:16
Re: autorka je vizionářka

R^

0 0
možnosti

fitzie

9. 7. 2010 10:42
rozhodně bych zavedla

jednu věc: předkládání účtu, co půjde na pojišťovnu,  pacientům hned v ordinaci k podpisu. doklad nepodepsaný pojištěncem by nebyl proplacen. to by ke změně vzahů mezi pacientem a lékařem přispělo více než regulační poplatky.

dále bych zavedla bonusy za bezeškodní nebo "nízkoškodní" průběh podle věkových tabulek.

až pak by mělo smysl zavést regulace za "zneužívání" či "nadúžívání" lékařské péče.

Vzpomínám na doby, kdy byly zaváděny doplatky za léky. Pacientům se tehdy tvrdilo, že budou lékařem informováni o existenci a výši doplatku, aby se mohli rozhodnout. Dělá to váš lékař? Žádný z těch našich ne. Napíšou mi papír a já to pak řeším až v lékárně, případně se vracím pro jiný recept. uvítala bych proto, aby se místo názvu konkrétního léku psala na recept jen účinná látka.

Také návrh na zavedení poplatku při přímé návštěvě specialisty tady už dříve byl. V zahraničí je to ostatně běžné-pokud chcete v Itálii předepsat antikoncepci, musíte nejdřív k obvoďákovi. Pro každý recept znova.

0 0
možnosti

fitzie

9. 7. 2010 10:55
Re:

A kolik obvoďáků je takových, jako z Vesničky střediskové: "víš co? jeď do Pelhřimova a prohlídni si tam krematorium, ať víš, do čeho jdeš." Další sortu pak tvoří vypisovači receptů, kteří vás ke specialistovi pošlou vždy, protože mají strach, aby něco zanedbali. Ani v jednom případě však k úspoře nedojde. V tom prvním je pak třeba léčit choroby v rozvinutém stádiu, kdy je doktor drsoň konečně začne brát vážně, v tom druhém se celý proces prodraží právě o tu jednu návštěvu o obvoďáka a fronty v čekárnách opět narostou. Ano, jsou schopní praktičtí lékaři,kteří pacienta umí odeslat vždy tam, kam je třeba (ať už do Pelhřimova, nebo jinam),ale proč si mám jít pro doporučení ke specialistovi i ve chvíli,kdy je problém jasný (např. opakované záněty středního ucha nebo zmiňovaný gynekolog či oční u člověka, který nosí brýle už dvacet let)?

co je na tom špatného, když si člověk při rozhodování o absolvování operace vyžádá jiný názor? jsou případy, kdy pojišťovna sice zaplatí

0 0
možnosti

Pepan A2

9. 7. 2010 10:17
Já si myslím, že to zase tak nesmyslné není.

Můj obvoďák by měl mít přehled o tom, jaký je můj zdravotní stav a na co se kde léčím. Navíc některé problémy mohou mít podobné příznaky, ale vyžadují jiné specialisty. Kupříkladu infarkt a zaražené větry mohou mít dost podobné příznaky, ale je rozdíl jestli jdu na kardiologii nebo k proktologovi.

0 0
možnosti

hasmen

9. 7. 2010 10:19
Re: Já si myslím, že to zase tak nesmyslné není.

Obvoďák to dostane elektronicky od toho specialisty...

0 0
možnosti

alex hart

9. 7. 2010 9:50
Trochu upravte nadpis...

Vážená autorko,

ten nadpis vašeho blogu se vám skoro rýmuje, ale rytmus je špatně.  Jo, kdybyste uvedla "Nesmyslné argumenty pro blby a pro dementy", tak to má hnedle jinačí švih. :-)

.

Pokud jde o věcný obsah vašeho článku, tak bych celkem souhlasil. On je to totiž dnes takovýá trend. Když je nějaká ulice špatně průjezdná, tak se to řeší jejím zúžením. Prostě se ubere jeden jízdní pruh (viz Legerova v Praze). A systém poplatků u doktorů je založen na stejné filosofii. Ale v případě doktorů je zde skutečně na pováženou, že je řada lidí, kteří tam chodí kdejakou ptákovinou. Ten regulační poplatek by mi principiálně tolik nevadil, jako spíše další nesmyslné doprovodné jevy, které zde popisujete. 

Ale ono to není snadné. Zkuste vy vymyslet něco, co uvedené problémy vyřeší. Jistě víte, že řešit cokoliv v našem zdravotnictví ...  

0 0
možnosti

alex hart

9. 7. 2010 9:53
Trochu upravte nadpis... -2-

... znamená boj proti doktorsko-farmaceutické mafii. Těch pokusů už tady bylo několik, ale zatím každý ministr zdravotnictví, který se o nějakou rozumnou změnu snažil, vždycky krutě vyhořel. A potopili ho právě doktoři. Jedním z důvodů podle mne je, že naši lékaři by rádi měli platy jako doktoři v západní Evropě. No a ktomu je potřeba poplatky pacientů stále zvyšovat. A teď jde o to, co vlastně chceme my pacienti. Chceme dobré doktory a dobré zdravotnictví a jsme ochotni (a schopni) si to zaplatit? A když to zaplatíme, bude úroveň našeho zdravotnictví lepší a nebo se ty peníze jen rozplynou v platech lékařů (personálu) a ve ziscích farmaceutických firem? Je u nás vůbec někdo schopen nějakého systémového řešení? Je u nás vůbec někdo schopen udržet na uzdě a v rozumné výši požadavky farmaceutických firem a mzdové požadavky lékařů a přitom zvyšovat kvalitu zdravotnictví jako celku? Těch otázek je řada a rozhodně je nevyřešíme vybíráním dodatečných poplatků, ale ani kritikou těch poplatků.

0 0
možnosti

kuča

9. 7. 2010 9:47
Pěkně napsáno...........

:-) Všichni z nás dělají blbce a padákový mág mimořádně......bohužel lidé si to opravdu neuvědomují, jejich paměť je krátká! ;-O

0 0
možnosti

Hana F.

9. 7. 2010 11:06
Re: Pěkně napsáno...........

Přesně tak.

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka