Hana Formánková

Zaměstnanci jsou simulanti

22. 04. 2016 5:10:00
Podle TOP 09, ODS a předsedy Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého jsou zaměstnanci simulanti, protože by po zrušení karenční doby opět zneužívali krátkodobou nemocenskou.

Těmito nesmyslnými argumenty se vytasili proti znovuzavedení nemocenské (60 procent mzdy) v prvních třech dnech nemoci zaměstnance.

Vladimír Dlouhý se ohání i statistikou, z níž vyplývá, že krátkodobá nemocnost stoupala zvláště v období svátků, z čehož usoudil, že si tak zaměstnanci prodlužovali volno.

Zdravý rozum se musí ptát, jak mohou zaměstnanci zneužívat nemocenskou? Copak oni sami si mohou vystavovat neschopenku?

Nebo snad všichni lékaři vystavují neschopenku na požádání?

Samozřejmě najdou se i takové případy, pokud někdo má za dobrého kamaráda lékaře, ale ty rozhodně nezvýší krátkodobou nemocnost u 67 procent zaměstnavatelů.

I místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová si ve svém prohlášení naprosto odporuje.

Podle ní od zavedení karenční doby prokazatelně klesla míra dočasné pracovní neschopnosti a naopak se zvýšila průměrná doba jejího trvání. Z čehož podle ní plyne, že nárok na nemocenskou čerpají skutečně nemocní a počty zneužívání klesají.

Tak to je opravdu bomba - když paní místopředsedkyně vyvozuje, že z poklesu dočasné pracovní neschopnosti a zvýšení dlouhodobé pracovní neschopnosti, docházelo ke zneužívání dočasné pracovní neschopnosti – buď jen papouškuje tradiční fráze TOP 09 a neví, co říká, nebo považuje občany za totální blbce.

Kdyby docházelo ke zneužívání krátkodobé pracovní neschopnosti, tak po zavedení karenční doby poklesne a nebude se zvyšovat dlouhodobá pracovní neschopnost. Pokud ovšem se zvyšuje dlouhodobá nemocnost, potvrzuje se, že zaměstnanci přecházejí nachlazení s teplotami ale i chřipky, protože si nemohu dovolit krátkodobě marodit, což jim pak způsobuje závažnější zdravotní komplikace a pak marodí déle.

TOP 09, ODS a předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý vidí jen ekonomické statistiky, z nichž vyvozují závěry, které se jim hodí, realitu však nevidí, nebo nechtějí vidět.

Nevidí zaměstnance, kteří přecházejí nemoci, dokud je to tzv. nepoloží a pak marodí dlouhodobě. Nevidí, že zaměstnanci svátky využívají právě k tomu, aby si prodloužili dobu léčby a nikoli volno. Nevidí, že zaměstnanci obětují na léčení nejen své osobní volno, ale někdy dokonce i dovolenou. Neslyší častou větu zaměstnanců – nemohu si dovolit marodit – která nezní jen z nízko příjmových skupin, ale ozývá se i z vyšších příjmových skupin, protože se tito zaměstnanci bojí ztráty zaměstnání.

Argumentovat jen ekonomickými statistikami a ignorovat realitu skutečné nemocnosti je hazard s lidským zdravím, který má v konečném důsledku dopad i na ekonomiku. Jelikož mánie ze zneužívání krátkodobé nemocenské, která vedla k zavedení karenční doby, ve svém důsledku způsobuje závažnější nemoci, jejichž léčba je pak mnohem nákladnější. Pacient sám nepozná, zda jde jen o nachlazení nebo začínající vážnější nemoc, která má stejné příznaky, čímž se zvyšuje i riziko částečné nebo trvalé invalidity z přechozených chřipek, angín či jiných závažných zánětů.

Navíc přecházení pouhého nachlazení má i další důsledky. Pokud jeden ze zaměstnanců chodí do práce a prská kolem sebe, rozšiřuje infekci mezi ostatními a nemocnost se šíří, jak řetězová reakce.

Krátkozrakost TOP09, ODS je čistě politická, avšak u ekonoma a předsedy Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého jde o krátkozrakost ekonomickou.

Zatímco TOP 09, ODS a Vladimír Dlouhý projevili proti zrušení karenční doby účelovou krátkozrakost, KDU-ČSL, která požaduje po státu nekřesťanské peníze za církevní restituce, se zachovala nekřesťansky i k bližnímu svému a odmítla mu pomoc v nouzi. Hlavně že ona stát podojí o 134 miliard, nemocní atˇzůstanou bez pomoci.

Samozřejmě vždy se najdou nějací simulanti, ale právě proto existují opatření – kontroly práce neschopných, aby simulantům nemocenské dávky odebraly. Ze 155 000 kontrolovaných pacientů v loňském roce porušilo režim jen 2,4%. Otázkou je, kolik z nich bylo opravdu simulantů, kolik z nich hazardovalo se svým zdravým a nedodrželo léčbu při skutečné nemoci a kolik z nich bylo zaměstnanců.

TOP 09, ODS, KDU-ČSL, a Vladimír Dlouhý by zřejmě nejraději léčili všechny zaměstnance klystýrem a vypláchnutím žaludku jako ve Švejkovi.

Autor: Hana Formánková | karma: 35.05 | přečteno: 1963 ×
Poslední články autora