Je vdovský důchod prvorepublikový přežitek?

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) jsou vdovské důchody prvorepublikový přežitek, 

protože jejich původním účelem bylo mimo jiné zabezpečit seniory po smrti partnera před chudobou a s novou generací, kdy pracují ženy i muži, ale ztrácejí smysl.

Sama pak přiznává, že vnímat vdovské důchody coby prvorepublikový přežitek – je rouhavá myšlenka, s čímž bude souhlasit jistě mnoho žen.

Jako prvorepublikový přežitek, zřejmě vnímá vdovské důchody jen paní ministryně, protože byly vypláceny i za socialismu, kdy prvorepublikové přežitky byly tabu. A právě v té době nastalo hromadné zapojování žen do pracovního procesu, ale vdovský důchod jim zůstal zachován. Za socialismu totiž žena jela na dvě směny - v práci a pak doma, a tak vdovský důchod byl vnímán jako zasloužený příspěvek za domácí péči o muže – celý život mu vařila, prala i uklízela. Ještě v 90. letech 20.století byl muž, který ženě doma pomáhal považován za zázrak. A musíme si uvědomit, že značná část nastávajících důchodkyň – zažila život na dvě směny a mnohé jedou na dvě směny do dnes.

A prvorepublikový přežitek je poplatný dodnes, protože stále ženy za stejnou práci mají nižší plat než muži, což přiznává i sama ministryně Marksová – a zde se nabízí otázka – proč tedy tak rouhavou myšlenku vůbec vyslovila?

I další její slova – že původním účelem vdovských a vdoveckých důchodů bylo mimo jiné zabezpečit seniory po smrti partnera před chudobou – je při výši dnešních důchodů a jejich směšné valorizaci snad výsměch dnešním seniorkám a seniorům, kteří živoří na hranici nebo dokonce pod hranicí chudoby.

Další její tvrzení, -  že institut pozůstalostních důchodů prý měl smysl ve společnosti, kde muž pracoval a žena byla v domácnosti. V současnosti už to ale moc neplatí. Ženy nyní už nejsou tolik odkázané na příjem muže - je zase výsměch mladým ženám.

Ano pravda některé ženy nejsou odkázány na příjem muže, ovšem pokud mají dobře placené místo (např. v Praze od 20 000 výš), pak si mohou dovolit bydlet sami a žít si života podle svého, pokud jsou bezdětné. Jenomže co ženy, které nemají dobře placené místo?  Ty už si nemohu dovolit nájem vlastního bytu – ty už jsou závislé na příjmu partnera, aby nemusely žít s rodiči. A navíc mladé ženy jako potenciální matky – jsou při ucházení o zaměstnání diskriminované - přednost mají muži. A co teprve matky s dětmi – opět pokud nemají dobře placené místo – což je u matek s dětmi málo pravděpodobné, tak jsou zcela závislé na příjmu partnera. Po té co děti odrostou těžko shánějí práci a když ji seženou, tak málo placenou. A těmto ženám, které obětují svoji finanční nezávislost dětem, bude paní ministryně Marksová vykládat, že vdovských důchod vnímá jako prvorepublikový přežitek?

Vdovský důchod rozhodně prvorepublikový přežitek není, ženy jsou paradoxně diskriminovány za fakt, že rodí a starají se o děti. A místo toho, aby je stát podpořil, tak jim chce sebrat vdovský důchod.

Navíc vdovský důchod se vyplácí jen rok po smrti partnera, nemělo by se u žen s dětmi uvažovat spíše o jeho delším vyplácení, aby tak stát aspoň nějak vyvážil pracovní diskriminaci matek?

 A mimochodem statut zaměstnání – v domácnosti – nevymizel ani dnes.

 

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Máte pravdu pane prezidente

 

Autor: Hana Formánková | středa 15.7.2015 9:30 | karma článku: 38,78 | přečteno: 4654x
  • Další články autora

Hana Formánková

Kdo lže a kdo koho úkoluje

15.5.2017 v 12:58 | Karma: 38,14

Hana Formánková

Zaměstnanci jsou simulanti

22.4.2016 v 5:10 | Karma: 35,10

Hana Formánková

Den současné matky

14.3.2016 v 11:00 | Karma: 21,72

Hana Formánková

Stádo potřebuje vůdce

13.11.2014 v 9:30 | Karma: 15,35
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka