Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BR

Dokázala jsem zatím naučit matematiku každého, když chtěl protože musel. Naučit se dá všechno, když se dost chce. Dnešním "studentům" se ale hodně nechce, chtějí projít cestou nejmenšího odporu a hlavně aby to co nejméně bolelo.  Mně dalo nejvíce práce připravit se na maturitu z češtiny, která spočívala a dodnes především spočívá vlastně jen v nabiflení jmen spisovatelů, názvů a obsahů jejich děl, protože v tom nešlo najít žádnou logiku. Naštěstí jsem uměla bez problémů napsat slohovou práci, díky těm svým, jak říkáte v článku, matematickým buňkám. Je nám učitelům naznačováno, jak máme mít stále menší požadavky na znalosti studentů. Ale oni pak nemají z čeho budovat svoje úvahy.

0 0
možnosti
JC

Kdo nemá maturitu z matematiky, nemá maturitu vůbec.

2 0
možnosti
JP

ja vam reknu, proc si matematiku vybere malo studentu: nikoliv proto, ze by matematika byla k nicemu, ale proto, ze lide jsou od prirody tvorove lini, a jen vemi mala cast studentu si vybere predmet, seminarku nebo diplomovou praci, u ktere se musi clovek taky trochu snazit ... bez ohledu na to, k cemu jim budou ty "jednoduche" obory ci seminarni prace v pozdejsim zivote. mohl bych uvest celou radu spoluzaku z vs, kteri se me smali, kdyz jsem si dobrovolne vybral ukol, ktery sice mel primou souvislost s realnou aplikaci probiraneho predmetu v praxi, ale muselo se u nej take trochu premyslet a prokazat nejakou snahu ... oni se prece nebudou namahat a snazit, radeji si vybrali neco primitivne jednoducheho, nejlepe jeste neco takoveho, co slo behem pul hodiny za pivo opsat od nekoho z predchozich rocniku, a ten zapocet dostanou taky ... inu dostali, jisteze dostali, akorat pak vetsina z nich nechapala, proc ja mam praci v oboru uz ve tretim rocniku, kdezto oni marne neco shani po promocich. kazdemu, co jeho jest ...

3 0
možnosti
JR

J30a76n 95R25á69ž

1. 7. 2014 8:24

Dobrý nápad. K maturitě připustit jen toho, kdo umí během tří minut bez kalkulačky (tužka a papír stačí) vypočítat: Když stoji výrobek 25Kč s DPH, kolik Kč dělá DPH při sazbě 21%.

Při mém pokusu u osmi nových maturantů to správně vypočítal jeden, který byl absolvent gymnázia. Ostatní  byli absolventi učebních oborů s maturitou.  Ach jo, tak to dopadá,když panuje názor, ze matematika je diskriminační!

2 0
možnosti
Foto

Záleží, zda to budete řešit jako daňař nebo jako matikář. ;-)

0 0
možnosti
PP

Není matematika jako matematika. Podle mě by stačilo, kdyby státní maturant uměl na papíře vynásobit dvojciferné číslo dvojciferným číslem nebo spočítat třetí mocninu jednociferného čísla. A kolik jich u maturity zvládne na papíru spočítat cenu výrobku s DPH 21 %, když má cenu bez té DPH? A co zlomky, třeba kolik je 1/5 na desetinné číslo? Chtít převést údaj v hodinách, třeba 1,4 hodiny na hodiny a minuty, to bych vynechal jako moc složité. Pokud se vám zdám mimo, zadejte to někomu ze střední odborné školy. Ale ne, že mu na to dáte týden, třeba na každý příklad 3 minuty.

0 2
možnosti

28. 6. 2014 19:10

ONa maturita je vůbec diskriminační.......;-D

5 0
možnosti
MP

Trocha počtů nikoho nezabije.

1 0
možnosti
LG

"Protože v lidské populaci se nachází lidé, kteří mají buňky na matematiku a kteří je nemají a těch je rozhodně víc. O čemž svědčí i fakt, kolik studentů si vybere matematiku jako druhý maturitní předmět."

Snad neporuším žádné pravidlo diskuzí, když vám budu oponovat slovy autorů článku v odkazu.

http://www.theatlantic.com/education/archive/2013/10/the-myth-of-im-bad-at-math/280914/

3 1
možnosti
Foto

Dobrý článek.

Matika je vpodstatě posilovna pro kvantitativní myšlení. A jako každá posilovna bolí.

 

Je na nás jak moc si ho chceme vypěstovat. Trochu talentu je samozřejmě pro špičkovou matiku potřeba, ale stejně jako v posilovně, pokud nemáte vyloženě sklon k obezitě, tak si to myšlení můžete slušně vypracovat i bez toho talentu. Hlavně v mládí.

2 0
možnosti
OH

Dostáváme se chtě nechtě k pojmu ženská logika. Logice paní Formánkové skutečně nerozumím. Možná je to tím, že nemá ráda matematiku.

7 1
možnosti
TH

Pokud si mysliute, ze jste silene chytrej, tak provni teze zni: "Logika je jen jedna".

0 0
možnosti
Foto

Drobný rozdíl mezi gramatikou a takovouhle matematikou je v tom, že gramatiku denně skoro každý potřebuje, zatímco takovouhle matematiku skoro nikdo.

0 3
možnosti
PH

P25e21t90r 27H90á36l20a

27. 6. 2014 10:26

Ze skutečnosti, že ji nepoužívá, vyvozujete, že ji nepotřebuje. Já studuji matfyz a i když z hlediska života jsou tam věci opravdu zcela nepotřebné, krom toho, že mě to učí myslet, je neocenitelný ten přístup. Mám problém, analyzuji ho, uvědomím si, co vím, a posloupností logicky správných úvah dojdu ke správnému závěru. To je něco, co v životě většinou zcela chybí.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS