Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Film, který si získal mé srdce

Marně jsem pátrala v televizním programu českých televizí  po filmu natočeném v roce 2003 Master & Commander - Odvrácená strana světa, abych si tento film, nahrála na DVD a mohla si ho vychutnávat podle libosti znova a znova. 

www.bontonfilm.cz

 I když jeho kinová, dvdýčková včetně půjčoven i TV kabelová doba už dávno odezněla, film se pořád v programech českých televizí neobjevoval. Když jsem si už myslela, že tento film české obrazovky mine, překvapila mě mile TV Prima a moje sobotní programová volba je jasná.

 

Pokud jste minuli tento film v kinech i na DVD či VHS a máte-li rádi historické příběhy plující po mořské hladině, možná si získá i vaše srdce tak, jako si získal moje viz následující recenze.

 

Master & Commander - Odvrácená strana světa

„Píše se rok 1805 a Evropa žije úspěšným řáděním žabožroutského hobita jménem Napoleon Bonaparte. Kapitán Jeho Veličenstva Jack Aubrey (Russell Crowe) dostal rozkaz, aby se svou lodí Surprise dostihl a zničil francouzské plavidlo Acheron, které hodlá rozšířit válku až do jihoamerických končin,“ uslyšíte v úvodu filmu Master & Commander a pak se už jen necháte unášet na vlnách dobrodružného příběhu, v němž se nastoupíte na britskou fregatu Suprise (Překvapení), na níž na vás opravdu čeká nejedno překvapení.

První střetnutí s nepřátelskou lodí překvapí nejenom vás, ale i samotného kapitána a jen díky jeho bravurní taktice se mu podaří vyplout z nebezpečné situace. Nad celou události se vznáší otazník, jak se francouzská loď mohla proti nim tak znenadání vynořit. Částečnou odpověď nabízí vysvětlení, že je mnohem větší, rychlejší a modernější. Přestože z prvního střetu vypluje Surprise poškozená, nevzdá kapitán "Lucky" Jack Aubrey svůj boj a dál pronásleduje mnohem silnějšího nepřítele.

Ač v úvodu se filmu nabízí námořní bitevní pole jako stěžejní osa příběhu, nezaložil režisér a spoluscénarista Peter Weir svůj film na akční krvelačné podívané. Master & Commander nepatří mezi tradiční dobrodružné filmy ze slaného prostředí mořských vlků, ani mezi akční filmy s důrazem na vizuální stránku s digitálními efekty a velkolepými bitvami, plné krve a třesku. Dojde pouze k dvěma bitvám, na začátku a na konci. Režisér Peter Weir vám nabídne zcela jinou podívanou, v níž akční stránka vyrovnaně koresponduje s psychologií postav. Děj se odehrává skoro celý až na jednu výjimku, kdy zakotví na Galapágách, na palubě lodi Suprise.

Psychologická rovina odhalující nejen náladu a smýšlení posádky, ale především charakter kapitána Aubreye, nenudí. Naopak. Rozhovory mezi Aubreyem a jeho přítelem doktorem Stephenem o válce, míru, demokracii, diktátorské moci, zodpovědnosti a povinnosti vůči své zemi působí jako odrazový můstek k dalším událostem. Ani na chvíli vás nevykolejí z příběhu, naopak vás strhávají tokem myšlenek k dalšímu očekávaní, jak předchozí rozhovor ovlivní kapitánovo jednání.

Dalším překvapivým momentem je, že nepřátelská loď Francouzů se objeví pouze z dálky, a při poslední bitvě zase příliš zblízka.Takže nedostanete příležitost prohlédnout si “obávaný“ Acheron v celé jeho parádě. Zrovna tak tváře nepřátel zahlédnete málokdy, což činí poslední bitvu napínavější, protože vás udržují až do poslední chvíle v napětí, kdo vlastně zvítězí. Na konci bitvy lze zahlédnout pouze tvář několika nepřátel včetně jejich kapitána, ale že se jedná o velitele nepřátelské lodi, se dozvíte až na samém konci, stejně jako kapitán Aubrey. Což je další překvapení a možná i odrazový můstek k dalšímu pokračování tohoto filmu.

I citlivě velmi dobře načasované “hudební produkce“, kde Jack Aubrey se svým přítelem doktorem Stephenem hrají na housle a violoncello, čímž doplňují děj o nepostradatelnou romantiku houpající se na vlnách moře a mířící k dalšímu dobrodružství. Navíc velice originálně kontrastuje s válečnou tématikou filmu a podtrhuje jeho výjimečnost.

Dráždivý kontrast se snoubí i v postavě kapitána Aubreyeho. Mořský vlk, který budí respekt své posádky nejenom svou statečností v boji muže proti muži, ale i svou brilantní bojovou taktikou, v sobě skrývá citlivé srdce, v němž se najde místo pro něžnou hudbu, pro soucit i pro lásku k bližnímu. Dá přednost záchraně svého přítele před pronásledováním Acheronu. A tak si na své přijdou i ženy, pro něž představuje ideál vysněného muže. Navíc se vedle něj nevyskytuje žádná kráska, která zabrala jeho srdce pro sebe, čímž se film opět vymyká tradici dobrodružně romantického žánru. A tak jakoby okouzlující kapitán Aubrey říkal divačkám : „Dámy jsem tu jen pro vás.“

Master & Commander postrádá všechna stereotypní klišé dobrodružného žánru a kýčovité romantiky, čímž nabízí nejenom netradiční, ale i velice sugestivní podívanou. Nastoupíte-li na loď s kapitánem Aubreyem jeho přítelem Stephenem a jeho posádkou, budeme mít pocit, že jste ocitli v době napolenských válek na skutečné fregatě. Zapomenete na 20. století, na Russella Crowea a budete věřit, že se plavíte s charizmatickým kapitánem Aubreyem. Slaná atmosféra roku 1805 prosycená námořnickým potem, krví, smrtí, strachem a odvahou pronikne i přes televizní obrazovku do vašeho života.

Ano, tak nakažlivou opravdovost vyzařuje nejen celý film, ale i sám Russell Crowe, který má prý podle neověřených informací fobii z vody a výšek. Přesto strávil při natáčení několik týdnů na moři, a přesto to byl opravdu on, kdo vylezl na vrchol stěžně a bez jištění. Mimochodem záběr z ptačí perspektivy, kdy Aubery stojí na vrcholu stěžně lodi houpající se vpřed na širém moři vstříc nepříteli patří mezi podmanivě nezapomenutelné zážitky. Zdá se, jakoby se Russell Crowe pro roli kapitána Aubreyho přímo narodil. Avšak vzhledem k tomu, že splynul dokonale se svými postavami i v jiných filmech např. Životní zkouška, lze složit poklonu jeho přirozenému hereckému umění, které nežongluje s vyumělkovaně naučenými gesty.

Master & Commander - Odvrácená strana světa je volnou adaptací desátého dílu úspěšné dvacetidílné knižní série z pera Patricka O’Briana.

Film získal deset nominací ( 2003) za nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, zvuk, střih zvuku, vizuální efekty, masky, z nichž obdržel dva Oscary za Nejlepší kameru (Russell Boyd) a Nejlepší střih zvuku (Richard King).

Pro někoho se může stát tento film dobrou knihou, k níž se rád vrací a čte ji znovu a znovu a pořád v ní nachází něco nového.

A tak než nastoupíte na fregatu s kapitánem Aubereyem, zásobte se jídlem a pitím, protože tato plavba vás na hodinu a půl přiková k obrazovce.

Master & Commander - Odvrácená strana světa
Režie: Peter Weir
Hrají: Russell Crowe, (kapitán Jack Aubrey), Paul Bettany, (doktor.Stephen) James D'Arcy, Edward Woodall, Chris Larkin, Max Pirkis, Jack Randall, Max Benitz, Lee Ingleby

 

Vyšlo na www.babinet.cz 

Autor: Hana Formánková | pátek 31.8.2007 8:30 | karma článku: 16,48 | přečteno: 2504x
  • Další články autora

Hana Formánková

Dobré rady, jak se nakazit chřipkou aneb prudiče děti neposlouchají, zkuste to jinak

Pamatujete si, jak vás rodiče stále prudili: nechoď bos, už máš zase holý záda, vem si šálu, čepici, nepij tu studenou colu apod.? A vzpomínáte si, jak vám s tím šli na nervy?

18.11.2018 v 14:40 | Karma: 10,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

DVD recenze: Professor Marston & the Wonder Women

Zvrhlíci nebo pravda o skrytých sexuálních touhách? Popírání lesbické lásky nebo život bez přetvářky? Zapovězené dilema z první poloviny 20.století se nám může zdát zbytečné v době reklam na bombastické orgasmy, můžem hned apod.

14.5.2018 v 22:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Sbohem Kryštůfku Robine - film, který jste nemohli vidět v kinech

Životopisný rodinný příběh Alana Alexandra Milnea - autora Medvídka Pú nebyl promítán v kinech a vyšel pouze na DVD.

9.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Prezident Drahoš naši společnost nespojí

V předvolebním boji před druhým kolem prezidentských voleb jde především o nerozhodnuté voliče a protože voliči se často řídí emocemi, vytáhl Jiří Drahoš do boje umělecký kalibr.

25.1.2018 v 11:30 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

16.6.2017 v 9:30 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. dubna 2024  19:17

Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka