Inteligentní žena podle Michala Viewegha

1. 09. 2009 8:00:00
O blogovém románu Michala Viewegha bylo sice napsáno už mnoho článků, ale přesto si dovolím napsat ještě další příspěvek, v němž chci polemizovat o pojmu chytrá žena. V úvodní kapitole i v uvedené charakteristice postav mě totiž velice zaujala Vieweghova představa inteligentní ženy.

O. Formánek

V charakteristice hlavní postavy Katky uvádí Viewegh mimo jiné, že je inteligentní a v první kapitole potvrzují její inteligenci milenci, kteří jí říkají, že je milá, sexy a chytrá!!!

Podle Michala Viewegha se tedy chytrá žena vyspí s celým maloměstem (měla jsem prakticky všechny místní jakž takž zdravé a aspoň na pohled normální mužské od patnácti do třiasedmdesáti, svobodné i ženaté) v zoufalé snaze dohnat nějakého chlapa k oltáři a užene si nemoci, jako jsou chlamydie a kapavka a podstoupí 2 potraty.

Pravda za sex získala také garsonku, Opel Corsa, mobil, nějaké šperky, grafiku Adolfa Borna, tři šuplíky erotického prádla, asi tucet robertků a několik hedvábných šátků. Ovšem ani tohle není z mého ženského pohledu chytrost. To je vyčůranost cílené prostituce. Ovšem Katka nesexovala za účelem zisku, ale za účelem sehnat ženicha, takže nebyla ani vyčůraná zlatokopka.

Z mého pohledu je zoufalka, která marně shání chlapa a vzhledem ke stylu s jakým ho shání řadí sama sebe do kategorie hloupá husa. Inteligence se sice může posuzovat podle úrovně všeobecného vzdělání. Ovšem papouškovat naučené vědomosti ještě neznamená, že dotyčná chodící encyklopedie je chytrá. Chápat v souvislostech zákonitosti životního dění v kontextu předešlými lidskými zkušenostmi a na jejich základě vyvozovat své vlastní logické závěry, vyžaduje mnohem širší záběr inteligence. Právě tu chytrost. Tu však Katka zcela postrádá, jinak by dokázala žít i bez chlapa a neudělala by ze sebe děvku.

Chytrou ženu si ze svého ženského pohledu představuji zcela jinak. Zná svou cenu, nedá každému. Má určitou představu o svém partnerovi a pokud není v okolí nikdo, kdo jí odpovídá, nevrhá se zoufale každému do postele. Má své zájmy a záliby a dokáže žít i sama bez muže. Její smysl života nestojí na středobodu, jestli se vdá nebo ne. Což neznamená, že je studený čumák, který netouží po lásce. Jen neudělá ze sebe děvku a neužene si nemoci jen aby uhnala chlapa. Dokáže naplnit smysluplně svůj život a užívat si ho i bez chlapa. Umí si počkat na někoho, kdo jí stojí za to, nebo se nehroutí z představy, že se nikdy nevdá. Když je chytrá žena promiskuitní, tak proto, že si sexu ráda užívá, ale neriskuje jako hloupá husa sex bez ochrany.

Proč mužský pohled Michala Viewegha vidí v ženě, která zoufale shání chlapa a vyspí se s celým městem inteligenci nebo dokonce chytrost? Není v tom notný kus mužské ješitnosti, že žena nemůže být bez muže?

Chápu, psát román o chytré ženě by byla nuda, ale prosím pana Viewegha, aby aspoň hloupou zoufalku necharakterizoval jako chytrou. Vzniká tak obecný obraz ženy hloupé zoufalky, která svádí k rovnici co žena = to hloupá husa.

A věřte mi, že znám hodně mladých žen, které jsou opravdu inteligentní a neskáčou každému do postele, jen aby uhnaly nějakého chlapa.

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Autor: Hana Formánková | úterý 1.9.2009 8:00 | karma článku: 27.60 | přečteno: 4054x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 574 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1987 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 409 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3888

Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...