Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit  personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

Jenomže protikuřácký zákon by se spíš měl nazývat Kocourkovský zákon

Když na výrazné omezení počtu kuřáků nezabraly ani nápisy a dokonce ani hnusné odstrašující obrázky na cigaretových krabičkách, tak jim zakážeme kouřit v barech a restauracích, ať jsme světoví.

Asi 14 dní před platností zákona, mohli diváci v TV opakovaně sledovat, jak se bary, restaurace, hospody připravují na protikuřácký zákon prokuřáckými opatřeními. Došlo pouze k jedinému - k přesunutí popelníků a případně přidání laviček na chodníky, kde si kuřáci mohou hulit vesele dál. No a v některých případech, aby nemuseli tak často odbíhat z hospody či baru vezmou si ven i pití a prostě se přesunou ven. Současná podoba zákona tak vyhovuje pouze nekouřícímu personálu a nekuřákům, kteří chodili do kuřáckých zařízení, protože jejich kamarádi kouřili.

A teď už jenom zbývá, aby se nekuřáci přesunuli ven za svými kamarády kuřáky, aby si s nimi mohli povídat a hospody zůstanou prázdné.

Takže tato kocourkovina má pouze jedno protikuřácké plus - počet kuřáků se sice nijak výrazně nesníží, ale v zimě se sníží počet vykouřených cigaret.

 A tak protikuřácký zákon přinesl největší světovou kocourkovinu

Chrání nekuřáky barů či hospod a ohrožuje zdraví lidí ve městech bydlících nad hospodami či bary, a to dokonce dvojnásobně. Nejen pasivním kouřením, ale i hlukem.

Jak vůbec může být schválen zákon, který chrání zdraví jedněch na úkor druhých, jejichž zdraví ohrožuje dvojnásobně?

Jak vůbec může Ministerstvo zdravotnictví!!!!!! vyslovit veřejně větu: že v přípravě protikuřáckého zákona právě hluk a kouř z cigaret od kuřáků, kteří budou kouřit před hospodami, nebyly shledány jako zásadnější problém????????

Asi proto zákon začal platit právě na jaře, když už je venku teplo, aby si obyvatelé domů užili nejen kouře, ale i hluku.

Sám Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc. náš přední specialista na plicní nádory, řekl v Rozstřelu na idnes, že když jeho soused v prvním patře zapálí na balkoně cigaretu, tak on ve 4. patře cítí kouř, který mu jde do bytu (samozřejmě při otevřeném okně).

A to jde o jednu cigaretu! V případě kuřáků před bary a hospodami jen o jednu cigaretu rozhodně nejde. A v nižších patrech domů se obyvatelé obzvláště v horkých dnech buď budou dusit kouřem nebo se budou dusit v zavřeném bytě.  A nejde jen o pasivní kouření, ale také o nepříjemný zápach, který vzniká po vstřebávání kouře textiliemi - od záclon přes čalounění až po peřiny.

Kocourkovská rarita exceluje

Na jedné straně tu máme od ledna 2006 zákaz kouření na autobusových a vlakových zastávkách, a na druhé straně kouř stoupající do bytů není podle Ministerstva zdravotnictví zásadnější problém!!!!!

Ministerstvo zdravotnictví zřejmě posuzuje problémy podle momentální nálady a ne podle důsledků, které mají dopad na lidské zdraví. Právo na čistý vzduch mají podle Ministerstva zdravotnictví jen nekuřáci v restauracích a barech.

Dokud platil protikuřácký zákon, který rozděloval restaurace a bary na kuřácké a nekuřácké, měli nekuřáci možnost volby. Pokud šly do kuřácké hospody byl to jejich problém a jejich osobní zodpovědnost. Obyvatelé bytů nad hospodami však možnost volby nemají, oni nemohu odejít do jiného bytu, který nemá okna nad hospodou, oni musí snášet negativní důsledky kuřáků před hospodami.

V tomhle Kocourkově už jenom schází, aby Ministerstvo zdravotnictví vzkázalo obyvatelům bytů nad hospodami, aby se odstěhovali, když jim vadí kouř, aby kuřáci mohli bez omezení kouřit.

Jenomže zdraví lidí bydlících nad hospodami neohrožuje jen kouř

Dalším velkým problémem je hluk každodenní a soustavný hluk, který po 22.hodině přesahuje nejen noční hlukový limit 40dB, ale i denní hlukový limit 60dB.

Tento dlouhodobý městský problém nejsou radnice ani policie v mnoha městech schopné účinně řešit, i když se pokuty za rušení nočního klidu zvýšily až na 10 000Kč.

V Praze je nejhorší situace na Praze 1, z níž se v noci stává jedna velká Stodolní. Tady nejde už jen o hluk z hovoru, ale řev, skandování i zpěv.

A tak se Kocourkovští rozhodli problém rušení nočního klidu řešit tím, že vyženou ven i kuřáky, aby byl kravál ještě větší.

Z daných skutečností jasně vyplývá, že současný protikuřácký zákon dosáhl jediného cíle: vyhnal kuřáky před hospody, aby kouřem a řevem ohrožovali zdraví lidí bydlících nad hospodami.

Současný protikuřácký zákon je kocourkovský paskvil, který postrádá zcela logiku. Počet kuřáků nijak neomezuje a ohrožuje dvojnásobně zdraví jiných lidí. No hlavně, že si političtí autoři i zastánci tohoto zákona klepou po ramenou, že se jim ten zákon podařilo prosadit.

 

Autor: Hana Formánková | pátek 16.6.2017 9:30 | karma článku: 35,10 | přečteno: 1610x
  • Další články autora

Hana Formánková

Kdo lže a kdo koho úkoluje

15.5.2017 v 12:58 | Karma: 38,14

Hana Formánková

Zaměstnanci jsou simulanti

22.4.2016 v 5:10 | Karma: 35,10

Hana Formánková

Den současné matky

14.3.2016 v 11:00 | Karma: 21,72

Hana Formánková

Stádo potřebuje vůdce

13.11.2014 v 9:30 | Karma: 15,35
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka