Jak podrazit nohy úspěšné vládě

5. 05. 2017 14:25:00
Ekonomika roste, firmy prosperují, nezaměstnanost klesla na minimum, zvyšují se důchody i platy. O nemocných se už nemluví jako o parazitech

, kteří zneužívají nemocenské dávky, ale naopak se podle letité pravdy dává důraz na včasné léčení nejen chřipek a upozorňuje se na důsledky přecházení nemocí, které vedou k mnohem závaznějším zdravotním problémům. Zdravotně postižení a důchodci už nejsou degradováni na obtížný hmyz, který zatěžuje státní kasu.

Účelově hyenistickou rétoriku vlády ODS a TOP 09, která parazitovala na nejen na zdravotně postižených, nemocných a důchodcích, ale i na průměrných platech vystřídala lidskost a zdravý rozum.

Jejich absurdní argumenty, že dávky v nezaměstnanosti by se měly snížit, aby lidé byli nuceni pracovat tzv. za hubičku (a nejlépe od nevidím do nevidím), nás uvrhly mezi chudé země, jejichž status je dán výší průměrného platu).

I Neobjektivní mediální rétorika konečně sklonila hlavu dolů k lidu a podívala se pravdě do očí. Výše důchodů ale i platů mnohdy nestačí pokrýt náklady na bydlení a živobytí, a tak hovoří nejen o nutnosti zajistit seniorům a zdravotně postiženým důstojný život, ale také o potřebě zvýšení platů.

Zvyšování mezd nejen ve veřejném sektoru, ale i zaměstnanců patřilo mezi hlavní priority úspěšné vlády a dokonce sám pan premiér Bohuslav Sobotka osobně bojoval za zvýšení mezd zaměstnanců .

Mzdy také hnala nahoru vyšší poptávka po pracovní síle a v letošním roce se vyšplhaly na 29 320 korun hrubého. Bohužel však dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu stále nedosáhnou a platy u nás rostly dokonce méně než na Slovensku či v Polsku. I tak se většině lidí po hyenistickém škrcení předchozí vlády začalo volněji dýchat.

Úspěšná vláda, která hospodařila s přebytkem, z velké části uzavřela černou díru ve státní kase, měla dobře našlápnuto, aby nás vyvedla ze statusu chudých zemí.

A tak by člověk očekával, že v takové úspěšné vládě se budou ministři plácat po ramenou.

A najednou bum!

Jenomže v této úspěšné vládě, ležel v žaludku nejen opozici, ale i koaličním partnerům úspěšný ministr financí Andrej Babiš. A tak začala štvanice spekulativních kauz, jak dostat nepohodlného ministra z vlády, v níž hlavní roli přebrala ČSSD včele s premiérem Sobotkou.

Nevraživost ČSSD Andrej Babiš vysvětloval faktem, že působil jako žába na prameni, která brání kšeftům ČSSD.

Babišovy kauzy působily jako fraška ve srovnání s množstvím korupčního másla, kteří mají na hlavě politici, obviňující Babiše z korupce a daňových úniků. Obzvláště poté co se u nás stamiliónové a stamiliardové korupční kauzy vrcholných politiků zametaly pod koberec a nikdy nikdo za ně nebyl odsouzen.

Jak podrazit nohy úspěšné vládě

Hlavní tragikomickou roli pak sehrál sám premiér Sobotka, který jako ministr financí v Grossově vládě, posvětil spornou privatizaci OKD a tím vznikla státu škoda státu 5,7 miliardy korun. Premiér Sobotka sice obviněný nebyl, ale ministerstvo financí - tedy ministr Andrej Babiš žádá o náhradu škody i s úroky ve výši 6,8 miliardy korun. Pokud by soud náhradu škody uznal, byl by za ni premiér Sobotka politicky odpovědný.

A jelikož v kauze Babiš nejde o tuto zemi ani o její občany, ale jak dostat Babiše z křesla ministra financí, rozehrál pan premiér velkou rošádu.

Jeho sólová akce podat demisi zaskočila nejen jeho spolustraníky, ale i některé ministry ČSSD, kteří se o demisi dozvěděli až z médií.

Nejen ve stínu kauzy OKD, ale i po všech těch zametených korupčních kauzách předchozích vlád, vyvolávají Sobotkovy rádoby morální argumenty pro demisi záchvat smíchu. Podle něj pro tuto zemi není únosné, aby ve vládě byl ministr financí vyšetřovaný z korupce.

A jeho další argument, že odvolání Babiše by z něj udělalo mučedníka je od Sobotky penalta do vlastní branky, protože předchozí štvanice na Babiše už z něj mučedníka dávno udělaly.

Otázkou zůstává, jestli nechtěl pan premiér udělat mučedníka ze sebe.

Zdravý selský rozum se musí ptát:

Proč premiér Sobotka po vyhlášení řádných voleb páchá politickou sebevraždu útokem na Babiše, když předvolební preference jeho strany stále klesají a naopak hnutí ANO je favoritem voleb a ministr Babiš druhým nejdůvěryhodnějším politikem?

Chce snad premiér Sobotka svým sólovým excesem - demisí vlády, o němž v ČSSD nevěděli ani někteří ministři, stáhnou před volbami na samé dno i ČSSD?

Rozhodně se chystá položit úspěšnou vládu, protože už se nechal slyšet: „Bude to tak i v tomto případě. Se mnou padá celá vláda.“

Jenomže ČSSD chce pokračovat dál v současné vládě, ovšem nejen bez Babiše, ale i bez Sobotky, což zřejmě přimělo Sobotku sehrát další tragikomickou scénu na Hradě v přímém přenosu. Prezident, který podle informací Sobotkova sekretariátu, očekával, že mu premiér přinese demisi, připravil rezignační ceremoniál.

Sobotka však po stanovisku ČSSD, která chce vládnou dál bez něj, změnil v den podání demise názor a šel se na hrad ujistit, že s ním padne i celá vláda a nejenom on. A tak místo rezignačního ceremoniálu, se odehrála trapná fraška.

Ale premiéru Sobotkovi zřejmě nestačilo, jak se ve čtvrtek v přímém přenosu na Hradě veřejně znemožnil a pokračoval ve své degradaci i v pátek, kdy na tiskové konferenci oznámil, že demisi nepodá.

A samozřejmě za odvolání demise může prezident, protože nechtěl postupovat tak, jak Sobotka píská a premiérovi hrozilo, že prezident by nepřijal demisi celé vlády, ale jenom demisi Sobotky.

Své tragikomické parodii pak nasadil korunu, když poslal prezidentovi Zemanovi návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše z vlády.

Nakonec tedy z Babiše stejně mučedníka udělal.

Příčinou této vládní krize nejsou aféry ministra financí, ale osobní účty a problémy premiéra Sobotky.

Touto trapnou komedií, nejen znemožnil sám sebe, ale potápí i ČSSD.

Autor: Hana Formánková | pátek 5.5.2017 14:25 | karma článku: 41.14 | přečteno: 2127x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.19 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 409 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3888

Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...