Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O vítězství českých hokejistů rozhodla rolba

Další hokejový zápas našeho týmu, který byl vysílán pro Čechy v příznivém čase, jsem si nenechala ujít. Ujišťování komentátorů o pohodě našich favoritů a únavě Bělorusů po těžké bitvě s Rusy z předchozího dne mě do pohody nedostalo. Už několikrát se totiž stalo, že podcenění soupeře, který bojoval o přežití, v kombinaci s pohodou našeho mužstva se zvrtlo v urputný zápas o čest favorita.

V prvních deseti minutách naši hoši předváděli pohodovou brnkačku s exhibiční prvky. Rekreačně si pinkali s pukem, trénovali svými střelami Kovala a občas puk půjčili Bělorusům, aby si taky pinkli.

Po deseti minutách hry, kdy rekreační hra naše dostatečně ukolébala, zatančili bratři Kosticynové před Hniličkou čardáš, aby neusnul. Tím však vystoupení Bělorusů neskončilo. Vzápětí předvedl brankář Koval herecký výkon hodný Oskara. Při našem útoku si vyjel si z brankoviště, popleskal zezadu projíždějícího Hlinku a ihned nafilmoval pád vzad. Rozhodčí mu jeho blafák, že ho Hlinka srazil k zemi, spolkl a odměnil jeho herecký výkon vyloučením Hlinky. Marné byly protesty nevinného, sexuální harašení se Kovalovi vyplatilo.

Ovšem přesilovku jeho mužstva jsem vůbec nepostřehla. Měla jsem dojem, že se hraje 5 na 5 a ke konci je naši dokonce v jejich hájeném území uvěznili. Což naše opět ukolébalo a nebrali příliš vážně ani jejich výlety do naší třetiny, a tak přišel velice nepříjemný budíček. Červené světlo za Hniličkovou brankou rozsvítil v 19. minutě Čupris, který nepohrdl nabídkou odraženého puku.

Za nepříjemný budíček se naši snažili pomstít, ale Koval byl neprůstřelný jak akční hrdina. Pouze Erat půl minuty před koncem 1. třetiny zatančil v jejich obraně skvělé sólo, až jeho vystoupení musel Zadělenov přerušit faulem.

Do šatny naši odcházeli za stavu 0 : 1 a ani statistika -  my z 13 střel žádný gól, oni z 5 střel jeden gól - moc nepřihřívala moji naději, že naše přesilovka v začátku druhé třetiny by mohla rozsvítit červené světlo Kovalovy branky. Někdy holt méně znamená více.

II. třetina

V pokračující přesile naši vystříleli na Kovala skoro celý zásobník. Vrbata ho dokonce svou dělovkou sestřelil. Koval však jako správný potlučený akční hrdina vstal a bránil srdnatě dál svou svatyni a nedopustil, aby ji naši znesvětili gólem.

A jelikož na Kovala neplatily ani naše přesilovky a naopak se naši probouzeli v oslabení, vynutili si v 5. minutě za špatné střídání šanci zahrát si 4 na 5. I když přesilovka Bělorusů hrála opět proti nim a naši se opět dostávali do šancí, přes Kovala puk neprošel.

Ve druhé třetině využívaly oba týmy taneční prostor soupeře, ale české taneční finesy narážely na tvrdou běloruskou blokádu a ani střely, které pronikly za ni nesrazily akčního hrdinu Kovala na kolena.

Ani snaha rozhodčích oživit hru oboustranným vyloučením (Kohn za hákování a Denisov za filmový pád) nezměnila skóre.

Od 13. minuty začal trenér Hadamczik mixovat útoky a přestože naši tlačili a tlačili, puk za Kopalova záda nedotlačili.

V 18. minutě se už na jejich marné tlačení nemohla dívat Rolinkova brusle a odrazila konečně puk do Kopalovy svatyně. Bělorusové zkoušeli gól zahnat tvrzením, že Rolinek puk do branky kopl. Verdikt video rozhodčích i opakovaný záběr však jasně ukázal, že Rolinek opravdu fotbal nehrál. 1 : 1

III. třetina

Na začátku třetí třetiny se dal zcela logicky očekávat euforický nátlak našich povzbuzených vyrovnávacím gólem, opak však byl pravdou. Bělorusové jako by jezdili na samo dobíjející se baterky, zatancovali před Hniličkou tak divoký čardáš, že zmátli i brankového rozhodčího, který omylem rozsvítil červené světlo. Pak i naši občas zatančili před Kovalem, ale ten jejich útokům statečně odolával.

V hokejovém tanci sem - tam Bělorusové naše přetančili a v 10. minutě Andrej Kosticyn ranou z dálky prostřelil Hniličkovy betony 1 : 2.

Až do 14. minuty bránil z předchozího zápasu dobře natrénovaný Koval čest akčního hrdiny. Pak mu Kotalík srazil hřebínek vyrovnávacím gólem přes jeho rameno 2 : 2.

Další tanec na ledě v rytmu sem tam ani vyloučení Saleje nemělo žádoucí vliv na skóre a tak následovalo prodloužení.

Eratovo sólo zabrzdil ofsajd. Jelikož však ve víru tance nedbal Erat hvizdu a dal si gól, byl za tento přestupek z vášně odsouzen k osobnímu desetiminutovému trestu. Naše šance předvést svou sílu v oslabení 3 na 4 tak nevyšla, protože se dál hrálo 4 na 4.

A nevyšlo ani taneční sólo Vrbaty. Naši však se vstupenkou do čtvrtfinále se nikam nehnali. Za to Bělorusové, jimž šlo o udržení 9. místa, které pro ně znamenalo kvalifikaci na olympiádu bez kvalifikačních zápasů, se honili za gólem, ale marně.

Tak přišly na řadu nájezdy, v nichž hlavní roli sehrála rolba.

Zpočátku se výkon rolby, která na ledě místo toho, aby sbírala sníh, dělala naopak neslušné hromádky (sněhu), jevil jako komický výstup pro pobavení diváků. Vzápětí se však ukázalo, že rolbař evidentně nezvládá svou práci a na ledovou plochu za potlesku diváků vjel jiný rolbař s jinou rolbou. Za úspěšný sběr sněhu, byl odměněn aplausem i při odjezdu. A zatímco rolbaři s rolbami si v tomto zápase užívali svou chvíli potupy i slávy, Hnilička a Koval v nečekaně prodloužené přestávce před nájezdy zvolili každý jinou taktiku k udržení chytací teploty. Hnilička zvolil zahřívací taktiku na střídačce a Koval u ledu. Při nájezdech se ukázalo, že Hnilička volil lépe. Zatímco on neodolal jen Meleškovi, Koval neodolal dvěma beckhandovým blafákům Vrbaty a Kotalíka.

Mé obavy, že pohoda a pozice favorita našim nesvědčí, se potvrdila. Možná na vině byl spíš ranní čas zápasu v Quebecku, protože jeden z našich hokejistů si stěžoval, že jim ranní zápas nevyhovuje, poněvadž se před zápasem nemohou pořádně najíst.

Našim však chyběla nejen potřebná energie ale i koncovka, kterou nemohli najít. Tak snad ji najdou v zápase se Švédy, který se hraje pro naše hokejisty v příznivěji energetickém čase v noci (0.50 h) z neděle na pondělí.

Autor: Hana Formánková | neděle 11.5.2008 21:27 | karma článku: 18,57 | přečteno: 2708x
  • Další články autora

Hana Formánková

Dobré rady, jak se nakazit chřipkou aneb prudiče děti neposlouchají, zkuste to jinak

Pamatujete si, jak vás rodiče stále prudili: nechoď bos, už máš zase holý záda, vem si šálu, čepici, nepij tu studenou colu apod.? A vzpomínáte si, jak vám s tím šli na nervy?

18.11.2018 v 14:40 | Karma: 10,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

DVD recenze: Professor Marston & the Wonder Women

Zvrhlíci nebo pravda o skrytých sexuálních touhách? Popírání lesbické lásky nebo život bez přetvářky? Zapovězené dilema z první poloviny 20.století se nám může zdát zbytečné v době reklam na bombastické orgasmy, můžem hned apod.

14.5.2018 v 22:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Sbohem Kryštůfku Robine - film, který jste nemohli vidět v kinech

Životopisný rodinný příběh Alana Alexandra Milnea - autora Medvídka Pú nebyl promítán v kinech a vyšel pouze na DVD.

9.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Prezident Drahoš naši společnost nespojí

V předvolebním boji před druhým kolem prezidentských voleb jde především o nerozhodnuté voliče a protože voliči se často řídí emocemi, vytáhl Jiří Drahoš do boje umělecký kalibr.

25.1.2018 v 11:30 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

16.6.2017 v 9:30 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka