Tvář z Marsu varuje

27. 02. 2008 8:49:48
Mars, záhadná rudá planeta, ukázala lidstvu svou tajemnou tvář. Snímek s Tváří z Cydonie, který v 1976 pořídily sondy Viking 1a 2, způsobil v polovině 90. let, kdy jej NASA zveřejnila, velký rozruch. Ihned se vynořilo několik spekulací o původu a významu „Tváře“.

Její podobnost s tváří egyptské sfingy přihrála argument mýtu o bozích z Marsu. Staří Egypťané, kteří jako první pozorovali Mars a nazvali ho „ten rudý ̋ tvrdili, že život a vědomosti přišly na Zem z Marsu. K mýtu o Marťanech - bozích přispěly i útvary připomínající egyptské pyramidy. Podle starých Egypťanů se však pyramidy dostaly na rudou planetu až po zániku egyptské říše, kdy tam přesídlili faraoni – synové bohů, aby tam s jejich pomocí vybudovali novou civilizaci. Ta však brzy zanikla a zůstaly po ní jen pyramidy.

Jiná spekulace dává tváři z Cydonie pro změnu ryze marsovský původ. Při bližším zkoumání objevili počítačoví experti na tváři slzu a záhy se zrodil mýtus o varovném signálu pro pozemšťany: Vzpamatujte se, neválčete, nebo dopadnete jako my. Tím katastrofickým dopadem byl myšlen zánik života na povrchu Marsu.

Ovšem vědecké poznatky říkají o zániku života něco jiného než varovný signál. Podle ruského vědce A. Portnova zničila Mars jeho hamižnost. „Přetáhl ̋ si na svou oběžnou dráhu pár asteroidů jako měsíce. Jeden z nich se dostal k němu příliš blízko a zasypal ho zkázonosnou sprchou trosek, čímž zničil jeho atmosféru a s ní i život.

Mýtu o varovném signálu a Marťanů bohů zasadila o dvacet let později ránu sonda Surveyor. Vyslala totiž k Zemi nové snímky, z nichž vědci vyčetli, že Tvář z Cydónie tvoří zřejmě horský masív a podobu lidské tváře mu dodala hra světel a stínů, stejně jako některým jiným útvarům dodala podobu pyramid.
Jenomže co když dočasná hra světel a stínů měla právě lidstvo před něčím varovat? Třeba před tím, aby se necpalo na Mars, jinak "spláče nad vejdělkem".

Ovšem lidstvo varování nedbá a brousí si zuby na osídlení rudé planety, která ho přitahuje jako magnet, protože se nejvíce za všech devíti planet podobá Zemi. Střídají se zde čtyři roční období, délka dne je jen o 39 minut delší a marsovský rok 669,6 marsovských dní se rovná 1,9 pozemského roku. Mít delší den a připisovat si každý rok navíc až o devět měsíců později, čili stárnout pomaleji, představuje určitě velké lákadlo pro osídlení Marsu, i když důvody k jeho kolonizaci maskují vědci potřebou mít v záloze jinou planetu, kdyby na Zemi byl ohrožen život. Například srážkou s nějakým velkým asteroidem. Ale zatím život na Zemi ohrožují nejvíce sami lidé svým panovačným přístupem k matce přírodě a svou průmyslovou činností.

Vědci tvrdí, že před čtyřmi miliardami let vypadala rudá planeta jako sestra Země. Byly tam řeky, jezera, oceány, moře, hustá atmosféra i vegetace. O čemž svědčí vyschlá koryta a delty řek i útvary připomínající obří zmrzlé borovice.

Jejich tvrzení o existenci vody zpečetila sonda Marsis Expres, jíž v roce 2003, kdy se Mars přiblížil k Zemi na vesmírnou vzdálenost, co by kamenem dohodil (55 700 000 km), vyslali na jeho oběžnou dráhu evropští výzkumníci. Její speciální radar přistál přímo na Marsu a narazil pod jeho povrchem na stopy ledu.

Po potvrzení přítomnosti vody na Marsu neodradí lidstvo od jeho kolonizace ani teplota -55 stupňů a neexistující atmosféra. Atmosféru lze vytvořit pomocí bakterií, které nepotřebují k životu kyslík ale vodík a kysličník uhličitý, z nichž jejich metabolismus vyrobí metan - skleníkový plyn. Ten ohřeje atmosféru, a tak přispěje k roztátí ledovců, zhuštění atmosféry a vzniku života. Pak se lidstvo chystá založit na Marsu základny, v nichž by byly stroje rozkládající vodu na vodík a kyslík, čímž by vytvořily podmínky pro život lidí. Podle vědců lze rudou planetu osídlit za několik desítek let, jestli se ovšem z lidí stanou Marťané ukáže až budoucnost.

Ale pozor na původní Marťany.

Prý existují snímky, na nichž jsou vidět obrovské trubice, které se vynořují z povrchu a zase v něm mizí. Podle vědců by se mohlo jednat o umělé funkční potrubí, sloužící k zachycování vody ve formě ledu, odváděné do podzemních (vlastně podmarsových) měst, kde žijí inteligentní bytosti.

A tak se nabízí další spekulativní otázky:

Neschovávají se Marťané pod povrchem právě před pozemšťany?

Nesnažili se hrou světla a stínu lidi varovat, aby se necpali na Mars, který je skoro o polovinu menší než Země a už tak je dole přecpáno?

Anebo byla tvář výstrahou, že my také jednou skončíme podzemí?

Vyšlo na www.babinet.cz

Nejčtenější článek a nejvyšší karma: Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2
Autor: Hana Formánková | středa 27.2.2008 8:49 | karma článku: 20.09 | přečteno: 4582x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 98 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 115 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.74 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 163 |
Počet článků 409 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3888

Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...