Vánoční strom darovaný od srdce

5. 12. 2007 11:44:28
Můj tajný informační zdroj mi sdělil, že 4. prosince v 18.00 se chystá slavnostní rozsvícení vánočního radničního stromu před úřadem městské části Prahy 1. No to bude slávy pomyslela jsem si, protože trojúhelníkový plácek před radnicí Prahy 1 si pro sebe usurpovala šedivá ohrada ošklivka tolik let až vzbuzovala dojem věčnosti.

O. Formánek

Nabrala jsem tedy s osobním fotografem směr konec ulic Jungmanova a Vodičkova s nadějí, že aspoň kousek z té slávy uvidíme a zvěčníme na fotografii.

Naše malé naděje však na místě vzrostly do obřích rozměrů. Žádné davy se nekonaly. Na místě postával jen hlouček lidí, organizátoři akce s panem starostou ing. Petrem Hejmou a pár zvědavců.

Kolemjdoucí většinou jen ledabyle koukli na reproduktory, z nichž zněly koledy a více je zajímal místní bankomat než vánoční atmosféra. Nakonec se přeci jenom pár lidí zastavilo, aby si vychutnalo adventní atmosféru.

Těsně před šestou se přihnala trojice hudebníků a rychle rozbalila své nádobíčko a zahrála středověkou koledu. Po té se ujal slova pan starosta. S evidentním potěšením vyjádřil radost nejenom z nově upraveného prostranstvím, jímž radnice získala svou lidskou tvář, ale také z vánočního stromu.

Strom důstojně čekající na svou slavnostní chvíli, jakoby se zachvěl radostnou hrdostí při slovech pana starosty: že je symbolikou nejen vánočního času, ale i důkazem, že lidská srdce se neotvírají jen o Vánocích, ale také v nouzi, kdy druhý potřebuje pomoc. Strom lidské pomoci totiž moc dobře věděl, že je darovaný od srdce z jesenického kraje za opakovanou pomoc Prahy 1 tomuto kraji při živelných pohromách.

Kolemjdoucím spěchajícím pan starosta velice trefně připomněl, že Vánoce jsou svátky klidu, míru, pohody a štěstí a jelikož se neustále za něčím honíme, nemáme čas je prožít v klidu

My čekající na slavnostní rozsvícení jsme si slova pana starosty vzali k srdci. V duchu vánoční tradice jsme si v klidu a pohodě vychutnali netradiční krásu stromu i adventní atmosféru v takovém širším rodinném kruhu, přestože jsme se vůbec neznali.

Když se vánoční strom - symbol lidské pomoci rozzářil štěstím modrých žárovek za doprovodu zvonkohry, ozvaly se obdivné výkřiky a potlesk.

Přání pana starosty, abychom Vánoce prožili tak pohodově, jak je namaloval pan Lada,na svých obrázcích, je více než aktuální Neměli bychom zapomínat, že Vánoce jsou především svátky klidu, míru, pohody a štěstí a nikoliv konzumu. Šťastné chvíle prožité s lidmi, které máme rádi, jsou tím nejkrásnějším vánočním dárkem, na což v dnešní uspěchané době zapomínáme.

K dalšímu přání pana starosty, aby vánoční radniční strom nám všem zářil samé štěstí a energii, kterou budeme společně přijímat, si dovolím popřát, aby strom darovaný od srdce svou netradiční modrou magickou krásou rozzářil i naše srdce láskou, soucítěním, vzájemným pochopením a pohodou.

Další články na vánoční téma.

Máte Mikuláše v první pětce?

http://formankova.blog.idnes.cz/c/17291/Mate-Mikulase-v-prvni-petce.html#t2

Adventní věnec přináší světlo někdy i požár

http://formankova.blog.idnes.cz/c/17120/Adventni-venec-prinasi-svetlo-nekdy-i-pozar.html#t2

Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé

http://formankova.blog.idnes.cz/c/17194/Vanoce-Vanoce-prichazeji-zpivejme-pratele.html#t2

Taky čekáte na ženicha?

http://formankova.blog.idnes.cz/c/17284/Taky-cekate-na-zenicha.html

Autor: Hana Formánková | středa 5.12.2007 11:44 | karma článku: 16.74 | přečteno: 2836x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 409 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3888

Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...