Česká seriálová bitva začíná

5. 09. 2007 8:30:00
O prázdninách, kdy si seriálový divák vybíral premiérový oddechový čas, ČT hodila záchranný kruh s názvem Horákovi všem seriálzávislákům, aby je nepostihl absťák. Jenomže prázdniny končí a začíná seriálová bitva o diváka.Jako první do boje vyrazilo Letiště, Křehké vztahy a Ordinace v růžové zahradě

http://www.ceskatelevize.cz

Opakováním předešlých řad se během prázdnin na rozhodující bitvu připravují Pojišťovna štěstí a Četnické humoresky, které začaly s tréninkovou přípravou už během minulého školního roku. Ze startovní premiérové čáry vyrazily s třetí sérií již v pátek 31.srpna.

V neděli 2. září v hlavním vysílacím čase nastoupila do ringu Ulice letní romantickou komedii Zlatá muška čili prvním dílem třetí řady a v pondělí 3. září zcela nový seriál z venkovského prostředí Hraběnky. Mediální tamtami oznamují, že se chystá pokračování Nemocnice na kraji města.

A jelikož i u českého seriálového závisláka hrozí z takového návalu seriálů předávkování, aby se mu v hlavě nepopletly všechny postavy, kdo s kým se právě rozešel, či sešel, nebo kdo kam přišel apod. používá divák k zachování zdravého rozumu jedinou možnou ochranu – výběr.

Kdo zvítězí v seriálové bitvě rozhodne právě divácký výběr. Mým favoritem jsou Četnické humoresky a Letiště.

I když Letiště občas uletí mimo letištní plochu do klišé telenovely např. ideál chlapa Václava Šindlera (Maroš Kramár), který zásadně vychovává cizí děti a ještě se o ně soudí s biologickými otci, přeci jenom nabízí jiné a neokoukané prostředí. Křehké vztahy jsem zavrhla hned na začátku, protože mi připomínaly a lá Dallas po česku.

Ordinace v růžové zahradě se začala tak nějak točit na místě. Hrdinka Gita mi začíná připomínat Ženu za pultem, která ač má dost svých vlastních problémů, ochotně pomáhá druhým. Vyčerpávající pracovní nasazení kamenických doktorů mi připomíná doby údernické a vyvolává ve mně neodbytný dojem, že se všichni ti přetížení workoholici musí jednou zákonitě zhroutit. Z Ordinace se stává chumel zamotaných vztahů, prokládaných diagnózami. A nebýt malého Tondy a Leoše Suchařípy, tak v Ordinaci už není na co koukat.

Nevím, jestli stejný osud nečeká i Ulici. Nový díl sice nabídl docela zajímavé neotřelé lákadlo - romantický vztah středního věku, kde nejde o sex, ale o duševní lásku a pohlazení. Ovšem dennodenní dávka může způsobit předávkování stereotypem.

Pojišťovna štěstí mě zklamala už svou předcházející řadou. Příliš křečovité zápletky, snažící se dodat seriálu dramatičnost, zapadly do kategorie laciné telenovely.

A totální fiasko pro mě znamenalo pokračování Nemocnice po 20 letech, kde dietlovský mistrovský rukopis vystřídala Zikmundův telenovelácký styl á la mexická pseudoromantika s otřepaným výkřikem: Chci dítě. Jestli další pokračování opět zklame nebo mile překvapí, zůstává zatím otázkou.

A jaké budou Hraběnky? Nelze jim upřít skvělé herecké obsazení. Bude však příběhu z venkova stačit dech na dlouhou trať s silnými favority?. Na otázku odpovídá Jitka Lenková v článku Jaké budou Hraběnky aneb koho kousne Šousták?

http://lenkova.blog.idnes.cz/c/10293/Jake-budou-Hrabenky-aneb-koho-kousne-Soustak.html#t2

A jak to vidíte vy?

Sledujete seriály české seriály? Kdo je Váš favorit?
Autor: Hana Formánková | středa 5.9.2007 8:30 | karma článku: 15.46 | přečteno: 2566x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 409 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3888

Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...